Spojovací prostředky, PVOS, zbraně, taktika... aneb neucelené a nekoordinované čtení o technice ČSLA

Spojovací prostředky, PVOS, zbraně, taktika... aneb neucelené a nekoordinované čtení o technice nejen ČSLA

Czech, English, German or even other languages You will find over here depends to information source availability...



Friday, October 9, 2015

Vertikalni tycova antena RM31 s kapacitnim kloboukem

Tato vertikalni tycova antena byla vyvinuta pro pechotni verzi radiostanice RM31-P a cely antenni system byl umisten u rucniho dynama ZD 31-1 pohaneneho dvema klikami umistenymi na skladaci konstrukci se sedackou pro obsluhu tvorici s nositky a platenym obalem komplet MB 31-3 o rozmerech 230x540x260 mm s celkovou hmotností 21,5 kg.


Platene pouzdro RM31-5 v klasicke khaki barve obsahovalo 18ks tycek z kalene oceli s medenou vrstvou a lakovou povrchovou upravou. Kazda tycka v celkove delce 530mm mela na svych koncich po jednom vnitrnim a vnejsim zavitu. Sada v pouzdre obsahovala dale hlinikovou ruzici, sadu kotevnich snur, patni izolator a dalsi drobne prislusenstvi.

Dle potreby a aktualnich podminek bylo mozne ze sady sestavit dva typy anteny:

1. Standardni jednoducha vertikalni tycova antena. S pouzitim vsech 18ks tycek bylo dosazeno celkove vysky 8.6m

2. Zkracena vertikalni tycova antena s kapacitnim kloboukem. Pro vlastni vertikalni antenu bylo pouzito 12ks tycek v celkove vysce 5.7m a ze zbylych 6ks se sestavil s pouzitim hlinikove ruzice na vrchu anteny kapacitni klobouk. Takova kotvena vertikálni tycova antena cca 5.7 m vysoka s kapacitnim kloboukem (hvezdici) ma prostorovou slozku zareni potlacenou a je pro nektere typy spojeni vyhodna.

Vertikalni antena RM31 v tomto provedeni byla resena jako vertikal s pevnou vyskou a v obou pripadech instalace byla na pracovnim kmitoctu (2-5.995MHz) naladena/prizpusobena pomoci antenniho clenu RM31-3. Tento antenni clen byl schopen svym rozsahem kapacit a indukcnosti prizpusobit i kratke tycove anteny z pechotni sady RM31-P nebo zarice montovane napr. u automobilove verze RM31-A na terennich automobilech GAZ69 nebo dratove dipolove anteny 2x7m NVIS apod.

Antena nebyla vzhledem ke komplikovane instalaci a nutnosti dvojiho kotveni prilis oblibena a jednotky se jejimu pouziti pri cviceni (predevsim v zimnim obdobi) peclive vyhybaly.


73 - Petr, OK1RP


Zdroj:
Spoj-21-3 Radiova stanice RM 31. Popis, pouziti a provadeni oprav; 1961
Popis a navod k obsluze pro soupravu RM 31-P (RM 31-Pa)
Mat-spoj-I-31 Mala radiová stanice RM 31-P a RM 31-A. Popis a navod k obsluze
Vlastni poznamky ze vzpominek tatinka, OK1SP, 5. PLO/5.PLDP - Ochrany velitelstvi 1.tankove divize, Slany, VU 2478.

No comments:

Post a Comment